Mistä on kyse?

Keskuspuistosta ollaan vuokraamassa liikuntahalliyhtiölle 0.91 hehtaarin kokoinen alue koskematonta kalliometsää Pirkkolan keskuspuiston kapeimmalta kohdalta.

Kaupunginhallituksen lautakunnassa Kokoomuksen, SDP:n, Perussuomalaisten ja RKP edustajat äänestivät 2018 kumoon Vihreiden ja Vasemmistoliiton esityksen liikuntahallin sijainnin vaihtoehtojen selvittämiseksi.

Vuokrasopimusta ehdotetaan sovittavan 2018 perustetun halliyhtiön kanssa. Yhtiöllä “Pirkkolan Liikuntahalli oy” ei ole muuta toimintaa, eikä yhtiö siis edusta esimerkiksi olemassa olevaa liikuntatoimintaa alueella. Yhtiötä on edeltänyt hankkeen kannatusyhdystys “Lattiaa Liikuntaan ry”.

Alueelle on 2014 asemakaavassa merkitty varaus liikuntahallille tällä hetkellä täysin koskemattomaan kohtaan:

https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkisuunnittelulautakunta/Suomi/Paatos/2013/Ksv_2013-12-03_Kslk_33_Pk/76EDC5D7-583A-4E29-9FD7-82376D944A6B/Liite.pdf

Lisäksi asemakaavan ulkopuolelta tuonne on merkitty kaupunginhallituksen 3.2.2020 kokouksessa parkkialueen merkittävä laajennus länteen päin.

https://dev.hel.fi/paatokset/media/att/d7/d71bfe05390c15910e1937cff3778faec30c7544.pdf

Yleiskaavassa 2016 on koko alue merkitty Virkistys- ja viheralueeksi:

Miltä tuossa kohdassa sitten näyttää? Kohdalla on kalliometsää, josta kulkee polkuja useisiin suuntiin. Sitä sivuaa hoidettu ulkoiluväylä josta tuo kohta näkyy. Paikalla kuvatessa ohi kulkee jatkuvasti väkeä – ulkoilijoita, piknikillä kävijää, maastopyöräilijöitä.

Juuri ennen 5.5.2020 kaupunginhallituksen kokousta @TomNylund kuvasi maastopyöräilyvideon tuosta paikasta: https://www.youtube.com/watch?v=jRxiOLmSwRE

Mitä halli maksaisi kaupungille? 2018 päätösehdotuksessa mainitaan että laskennallisesta tonttivuokrasta annettaisiin 50% alennusta. Lisäksi hallitus esitti 4.8 miljoonan euron lainaa halliyhtiölle, joka kattaisi noin 35% rakennuskustannuksista.

Kustannusten puolesta on sinänsä perusteltua kaupungilta tukea liikuntapaikkojen rakentamista jossakin määrin. Liikuntahalleista on epäilemättä pulaa kasvavassa kaupungissa.

Helsingin Sanomat huomioi tämän rakennussuunnitelman artikkelissaan, jossa todettiin muun muassa: “Facebookissa toimivassa Keskuspuiston puolesta-ryhmässä on jo vuodesta 2018 pyritty löytämään monitoimihallille vaihtoehtoista paikkaa. Ryhmän aktiivijäsenen Yrjö Hakasen mielestä on omituista, ettei kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta kaksi vuotta sitten tehnyt selvitystä hallin sijoittelusta. “

Miten tämä asia pitäisi ratkaista?

Kaupunginhallituksen tulisi arvioida julkisesti vaihtoehtoisia paikkoja hallin rakentamiselle. Keskuspuiston säilyttämisen kannalta muutaman sadan metrin sisällä on parempia paikkoja rakentamiseen.

Kaupungin strategisiin linjauksiin sisältyy tällä hetkellä myös kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen suosiminen autoilun sijaan, joka sopiikin hyvin urheiluharrastusmahdollisuuksia suunnitellessa. Esitetty paikka on mahdollisimman kaukana julkisista liikennevälineistä. Esimerkiksi Pirkkolantien varressa olisi sijainti parkkipaikalla, joka on välittömästi tulevan Jokerilinjan pysäkin vieressä.

Liikuntapuiston keskellä on myös metsäpala, johon halli voisi mahtua. Tällöin itse liikuntapuisto tiivistyy, mutta ympäröivää keskuspuistoa ei nakerrettaisi.

Parkkipaikkojen lisäämiseksi Keskuspuistoa ei pitäisi kaataa runkoakaan – siinä kohdassa edustajien pitää pystyä perustelemaan huolellisesti miksi esimerkiksi parkkikannen rakentaminen nykyisten parkkialueiden päälle ei olisi kelvollinen ratkaisu.

Tässä kuvassa olen hahmotellut mahdollisia vaihtoehtoja sijoitukselle, joista olen keskustellut muiden asiasta kiinnostuneiden kanssa:

Yllä punainen alue on summittaisesti suunnitelmia vastaava alue – halli laajenee itseasiassa vielä etelämmäs tuosta.
Harmaa alue on nyt jo kaivettu auki, ja siihen rakentuu uusi jäähalli.
Violetti alue on aiemmin mainitsemani liikuntapuiston keskellä olevat metsäkohta, jonka virkisysarvo on rajallinen johtuen ympäröivästä rakentamisesta.
Keltainen alue sijaitsee nähtävästi vähällä käytöllä olevan asfaltoidun mahdollisen palloilukentän päällä. Viereisen parkkikentän sivulla on Jokerilinjan pysäkki.
Sinisen alueen alle jäisi koivikkoinen rinne, joka vaikuttaisi helpommin rakennettavalta kuin kallioalue.

Sinisen alueen luontoarvoista en itse osaa sanoa, mutta tämänkin vuoksi pitäisi asiaa selvittää.

Mitä voit tehdä?

Lue läpi Mitä voimme tehdä?, lähetä edustajallesi viesti jossa ilmaiset huolesi asian suhteen ja vaadit että hallin sijaintia selvitetään perinpohjaisesti.

Jos huomasit, että tässä koosteessa on asiavirheitä, puutteita asiakirjoissa, puuttuvia lähdeviitteitä tai unohtunut tunnustus jonkun aktiivin työlle, lähetä minulle viestiä.

One thought on “Mistä on kyse?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: